Senaman Ringkas Untuk Kurus


Senaman Ringkas Untuk Kurus

Semua orang nak kurus kan? Termasuk la Cik Jah. Spenjang 31 tahun hidup Cik Jah rasa macam tak pernah kurus je. Haha. Melampau sangat la statement tu. OK. TIPU! Cik Jah start naik badan bila dah kahwin pastu bersalin pulak 2 orang puteri ni. Sejak tu, tak pernah lagi kurus.

.

Cik Jah sekarang berat 62.9 kg (OMG!) dan ketinggian hanya 148cm. Rendah kan?

whatsapp-image-2017-07-27-at-4-43-36-pm-1.jpeg

Disebabkan datang kesedaran untuk hidup secara sihat, Cik Jah sedang berusaha untuk dapatkab balik berat ideal Cik Jah masa belajar dulu. Zaman belajar berat Cik Jah 55kg paling ringan. BMI atas tong je. Ngam-ngam. Kalau tergelincir sikit ke terus masuk kategori OBESITI.

.

Bila dah start balik rutin diet ni, Cik Jah cuba selitkan senaman seminggu paling kurang 2 kali. Kalau dapat buat tiap-tiap hari pun bagus. Takpe. Slow-slow. Bila dah biasa nak buat hari-hari pun boleh.

.

Ok. Meh Cik Jah kongsi cara senaman mudah yang kita boleh buat bagi mereka yang baru mula nak berjinak dengan senaman dan diet sihat.

tips kurus sihat

  1. Aktifkan diri. Kita kena banyak bergerak. Banyakkan berjalan. Teruskan berjalan dan berjalan. Anggap basikal dan motor tidak wujud. Ini senaman paling mudah yang kita boleh buat tanpa perlu menghabiskan wang dan masa.
  2. Sarapan jangan tinggal. Sarapan sangat penting untuk membekalkan tenaga pada tubuh sepanjang hari.
  3. Kurangkan makan dan minum minuman manis. Tapi tambahkan manis dalam senyuman. Baru la nampak lebih manis perwatakan.
  4. Jangan amalkan minuman bergas.
  5. Makan dalam kuantiti yang sedikit tapi kerap. Sebaiknya 6 kali sehari. Pastikan ada 2 heavy meal dalam sehari. Lagi 4 kali tu boleh ambil makanan ringan je.
  6. Makan buah-buahan. Tapi jangan berlebihan. Buah-buahan kan manis.
  7. YOGA. Cik Jah tak pernah beryoga. Haha.
  8. Workout. Tak semestinya nak kena pergi gym atau padang bila nak workout ni. Kat rumah pun boleh la. Cik Jah pun workout kat rumah je. Masak kat dapur dan mengemas rumah pun salah satu cara #supermak workout tau.
  9. Selalu la pantau berat. Tapi jangan sampai obses okey.

Itu antara sedikit tips yang Cik Jah boleh kongsi. Cik Jah nak kongsi juga la macam mana Cik Jah workout di rumah.

.

Sekarang kan teknologi di hujung jari. Kita boleh guna pakai aplikasi YOUTUBE tu. Google je senaman apa yang kita nak. Nanti keluar la berderet-deret cadangan senaman yang sesuai dengan apa yang kita nak. Senang kan?

.

Ni Cik Jah kongsikan salah satu senaman ringkas untuk mereka yang baru nak start workout. Simple je stepnya. Everyone can follow.

.

Bila dah amalkan senaman tu, badan mesti letih dan hilang banyak tenaga. Ha. Cik Jah ada cara nak pastikan badan kekal bertenaga bila bersenam. Kalau korang nak tahu kena tunggu next entri Cik Jah tau.

.

Jangan lupa senaman kalau nak kurus secara sihat dan selamat okey.

 


Dapatkan vitamin shaklee sekarang untuk meningkatkan lagi tahap kesihatan anda, anak anda dan orang kesayangan anda. Hubungi saya untuk mendapatkan set shaklee dengan harga JIMAT.!

*Pertanyaan dan pesanan, boleh hubungi mizah.!

FREE CONSULTATION, AFFORDABLE PRICE,
SID 1256430
Anda tahu apa yang terbaik untuk anda~
SMS / Whatsapp : 019-9591210 (Ct Hamizah)
Email : nuhamizah@yahoo.com.my
Instagram : @cikjah.healthbeauty
Facebook : Ct Hamizah (Trusted Shaklee ID)
Page : Ct Hamizah Official Distributor Shaklee

 

Advertisements

Rahsia Kulit Cantik Dan Sihat


RAHSIA MENDAPATKAN KULIT CANTIK DAN SIHAT.

healthy and beautiful skin

FAKTOR UTAMA PENYEBAB KULIT TIDAK SIHAT

Kulit yang tidak sihat ada pelbagai faktor. Antara punca kulit muka kelihatan tidak sihat adalah:

  1. Toksin Berlebihan
  2. Badan Kurang Berpeluh
  3. Tabiat makan yang mengandungi MSG yang tinggi
  4. Kurang Minum Air
  5. Memilih Set Penjagaan Kulit yang TIDAK SESUAI
  6. Tidak mengambil Vitamin harian yang CUKUP.

Pernah tak rasa bila makan pelbagai jenis supplement tapi masih tidak memberi kesan? Atau  mengalami masalah jerawat bukan setakat di muka, belakang badan, di tangan atau pun bahu? Pernah alami tak kesan macam ni? Pelbagai usaha untuk hilangkan jerawat dilakukan tapi jerawat tak juga surut. Masih kekal di situ.

Atau

Anda dah makan pelbagai jenis supplement untuk putih, tapi tak juga putih-putih. Kenapa agaknya? Sebenarnya dinding usus kecil dan usus besar anda mengandungi TOKSIN yang sangat banyak. Sebab itu, usus tidak dapat menyerap nutrisi vitamin atau supplement yang anda makan..

Sayang kan? Dah makan banyak, tapi membazir je.. Sebab usus tak dapat nak menyerap nutrisi-nutrisi yang telah diambil itu.

Yang paling membimbangkan, apabila terlalu banyak toksin dalam badan, toksin tersebut tidak boleh dikeluarkan dengan cara yang betul sama ada melalui air kencing atau pun dengan cara membuang air besar. Tetapi, toksin-toksin tersebut dikeluarkan mengikut cara yang abnormal iaitu melalui JERAWAT. Jerawat di muka, peha, lengan, dan belakang badan.

BAGAIMANA CARA UNTUK MEBUANG TOKSIN?

Semestinya DETOX. Detox yang semulajadinya adalah dengan melakukan aktiviti yang mengeluarkan peluh sekurang-kurangnya 1 jam setiap hari. Jika tak suka bersukan macam mana? Kalau yang mengalami asma pula macam mana?

Jangan risau, mudah sahaja. Setiap hari anda cuma perlu amalkan air DETOX.

Cuma campurkan air dan buah-buahan (lemon, epal, strawberry, daun pudina, limau nipis) di waktu malam sebelum tidur. Letak dalam peti sejuk, dan minum pada keesokan harinya. Mudahkan?

Namun, berapakah kos sebiji buah lemon sehari?
Berapa pula kos buah epal setiap hari?
Adakah ia berbaloi?

Sebiji buah lemon yang paling murah pernah jumpa berharga RM1.70/biji

Buah epal pula, paling murah di pasaran berharga RM1.60/biji..

Sebulan dah RM99. Kalau 3 bulan? RM297. Well.. BEAUTY IS PRICEY, kan?

Suka tak makan chips, kerepek, jajan? Kalau malas masak, cakap je kat suami.
JOM MAKAN KFC, MC DONALD, WESTERN FOOD?
Kalau western food yang orang western yang masak, memang sihat. Betul. Tetapi kalau orang kita yang masak? Aduh.! Banyak MSG yang diletak, nak sedap punya pasal. Sampai kering tekak sesiapa yang makan. Betul tak?
Macam mana korang nak tahu dalam makanan tu banyak MSG?

Lepas makan, kita akan rasa dahaga, kerana MSG ni dah meresap air dalam badan kita. Kena pula kita ni yang jenis kurang minum air. Kulit pasti akan menjadi kering. Kusam je. Sedih rasanya,kan?

did-you-know-logo-new
Kulit kering ni boleh menyebabkan kedutan pada wajah sebelum usia sebenar. Sekarang dah tahu dah kenapa ada kawan-kawan mak kita yang maintain muda dan ada yang dah nampak lebih berusia dari umur mereka?
Salah satu faktornya adalah kerana tidak menjaga tabiat dan corak pemakanan dari muda.
Jadi, jangan lupa minum air dengan banyak. 8 gelas sehari. Kurangkan makan makanan yang mengandung MSG yang tinggi. Kalau boleh gantikan MSG dengan pati air carrot ke.
Mudah je nak buat pati air carrot ni, just blend carrot sampai lumat, letakkan air ngam-ngam je. Tapiskan carrot, kemudian simpan pati carrot dalam peti. So nak masak nanti boleh gantikan pati carrot tu sebagai MSG. Cuba lah nanti ye.

BAGAIMANA MEMILIH SET PENJAGAAN KULIT YANG SESUAI?

Mula-mula kita kenal pasti jenis kulit kita. Sama ada KULIT kita itu jenis:-

  1. BERMINYAK?
  2. KERING?
  3. NORMAL?
Untuk Skincare ni,Jadilah penhguna yang BIJAK.! Pilih pencuci muka yang TIDAK MENGANDUNGI BAHAN KIMIA. Cuba dapatkan Produk yang SEMULAJADI. Terutamanya mereka yang mengalami KULIT BERMINYAK & KULIT KERING.

MACAM MANA NAK KENAL SET PENJAGAAN MUKA YANG SEMULAJADI?

Banyak produk yang kita jumpa di ONLINE mendakwa produk mereka adalah dari sumber yang SEMULAJADI. Hakikatnya, bila berhenti dari menggunakan produk tersebut, muka akan mula  berjeragat, muka akan putih dari tangan dan leher. Sebab produk tersebut sebenarnya mengandungi bahan kimia yang tinggi. Sekali gus telah merosakkan pigmen kulit kita. Aduh, Takutnya !

Sila kaji dan selidik betul-betul. Adakah produk tersebut benar-benar semula jadi? Jangan terlalu cepat percaya dengan TESTIMONI EXPRESS dari produk entah sejak bila mula berada dipasaran. Tub-tub dah ada testimoni hasil seminggu, dua minggu.

Produk yang betul-betul SEMULAJADI & SELAMAT akan nampak kesannya setelah penggunaan MINIMUM 6 BULAN. Jadi, jadilah pengguna yang bijak ye dalam memilih SET PENJAGAAN KULIT yang sesuai dengan keadaan kulit wajah kita.

KEPERLUAN VITAMIN PADA KULIT.

Setelah kita amalkan semua yang dibawah:

  1. DETOX,
  2. BERSENAM,
  3. TINGGALKAN MAKANAN YANG MENGANDUNGI MSG TINGGI
  4. PILIH SET PENJAGAAN KULIT YANG SESUAI

Semestinya kita perlukan nutrisi yang lengkap untuk kesihatan kulit kita. Antara vitamin yang paling penting untuk penjagaan kulit harian adalah:

  1. Antioksidan
  2. Protein
  3. Vitamin A
  4. Vitamin C
  5. Vitamin E.
  6. Collagen

did-you-know-logo-new

Collagen pada lapisan kulit dalam badan kita ni, akan mulai BERKURANG bermula umur 25 Tahun. Awal kan? Ingatkan umur 50 baru muka kita berkedut.

Kesimpulannya:
  • Selalu DETOX dan amalkan gaya hidup yang sihat
  • Pilih set penjagaan kulit yang SEMULA JADI
  • Amalkan VITAMIN nutrisi yang terbaik untuk kesihatan kulit

Mula-mulanya sekali  DETOX usus kecil dan usus besar, menggunakan ALFALFA dan HERBLAX Shaklee,

set detox shaklee

Ianya jauh lebih JIMAT!

Anda cuma perlu belanjakan RM 122 untuk tempoh 3 bulan.. (RM1.36 / sehari).
Berbanding dengan pembelian buah-buah DETOX yang bernilai RM297 untuk tempoh 3 bulan.. Detox dengan HERBLAX pulan cuma 2 kali seminggu.. memang JIMAT !

Betul tak?

Untuk Set Penjagaan Kulit pula. Ia sangat penting ye? Sila kenal pasti terlebih dahulu jenis kulit anda.
Contohnya untuk kulit KERING. amalkan ENFUSSELLE HYDRATING by Shaklee.
set dry skin shaklee
Untuk Kulit Berminyak, amalkan ENFUSSELLE OILY SET by Shaklee.
set oily skin shaklee
KULIT NORMAL dan COMBINATION SKIN, Kadang kering dan kadang Berminyak. Boleh cuba NUTRIWHITE SET by Shaklee.
WhatsApp Image 2017-05-07 at 1.56.20 PM
Selain itu, amalkan VITAMIN-VITAMIN tertentu untuk membekalkan nutrisi yang LENGKAP untuk Kesihatan Kulit.
  1. Cinch Shake (untuk sumber protein) by Shaklee
  2. Collagen Powder by Shaklee
  3. Sustain Release Vitamin C by Shaklee
  4. Vitamin E Complex by Shaklee (untuk Kulit Kering)

*jika anda mengalami masalah KULIT BERMINYAK, boleh gantikan dengan GARLIC COMPLEX.

Garlic ni antibiotik semulajadi. Serius, lepas makan garlic, kulit lagi lawa. Jerawat semakin laju menghilang sekelip mata. Kan garlic membantu dalam memastikan darah mengalir dengan baik. Ia memang akan memberi kesan satu badan termasuklah kecantikan.

KENAPA PERLU MEMILIH SHAKLEE SEBAGAI SET KESIHATAN KULIT ?

Ia kerana keberkesanannya yang siyakini. Shaklee mempunyai kajian saintifiknya yang tersendiri dan ianya memiliki LANDMARK STUDY yang NYA dan TERBUKTI.

Produk SHAKLEE ini adalah SEMULAJADI, SELAMAT dan BERKESAN. Sememangnya tidak dapat disangkalkan lagi.

Jadilah pengguna yang BIJAK.

Lagi pun, semua produk Shaklee sangat JIMAT dan SELAMAT..

Dapatkan vitamin shaklee sekarang untuk meningkatkan lagi tahap kesihatan anda, anak anda dan orang kesayangan anda. Hubungi saya untuk mendapatkan set ini dengan harga JIMAT.!

*Pertanyaan dan pesanan, hubungi mizah.!

FREE CONSULTATION, AFFORDABLE PRICE,
SID 1256430
Anda tahu apa yang terbaik untuk anda~
More info and to order/join, you may reach me at:

SMS / Whatsapp : 019-9591210 (Ct Hamizah)
Email : nuhamizah@yahoo.com.my
Instagram : @hamizah.healthylife
Facebook : Ct Nurul Hamizah (Trusted Shaklee ID)
Page : Ct Hamizah Official Distributor Shaklee

Cergas dan Bertenaga Sepanjang Berpuasa



Susah kan nak kekal cergas dan bertenaga sepanjang berpuasa? Adalah anda mengalami masalah seperti ini sepanjang bulan puasa? Mengantu? Tidak cergas dan aktif? Selalu keletihan? Bulan puasa tinggal tak sampai sebulan lagi untuk kita semua hadapi. Bulan puasa bukanlah alasan untuk kita lemau dan lesu sepanjang hari. Oh ye.! dah ganti puasa ke semua ni. Sya BELUM.! Tengah gigih ganti sekarang ni.


Tips Kekal Cergas & Bertenaga Sepanjang Berpuasa.


Tahukah anda.? berpuasa sepatutnya dapat meningkatkan tahap kesihatan dan stamina kita. Berikut adalah beberapa panduan untuk korang semua kekal cergas di bulan puasa.

 
  1. Ambil makanan yang berkhasiat iaitu mengandungi karbohidrat, protein, vitamin, mineral serta sedikit lemak semasa bersahur dan berbuka.
  2. Lakukan aktiviti fizikal untuk meningkatkan kadar metabolisma. Waktu yang sesuai untuk melakukan aktiviti fizikal ialah ½ jam sebelum berbuka puasa ataupun selepas makanan yang dimakan hadam.
  3. Minum banyak air terutama air kosong. Ini untuk mengelakkan dehidrasi kerana badan kita memerlukan air yang banyak.
  4. Elakkan mengambil minuman yang berkafein kerana ianya boleh menghalang penyerapan zat-zat makanan oleh badan

Bagaimana Tubuh Mendapat Bekalan Tenaga Sepanjang Berpuasa.?

Bekalan tenaga dalam tubuh terhasil daripada makanan karbohidrat seperti nasi, roti, bubur dan kuih muih. Karbohidrat bertukar menjadi glukos yang disimpan di dalam hati dan otot-otot dalam bentuk glikogen.
Tubuh juga mendapat bekalan tenaga daripada pemecahan protein badan yang membentuk glukos melalui proses glukoneogenesis. Bagaimanapun, proses ini berlaku apabila simpanan karbohidrat habis digunakan oleh tubuh.
Di sinilah juga hikmahnya disarankan melewatkan sahur agar tenaga daripada karbohidrat dapat bertahan lebih lama kerana glikogen daripada karbohidrat cepat diproses oleh tubuh.
Di sini, saya ingin kongsikan tips untuk kekal sihat dan cergas sepanjang berpuasa. Hasil daripada bacaan, terdapat beberapa tabiat makan yang perlu dielakkan. Antaranya termasuklah:
 
  1. Jangan makan berlebihan terutama sewaktu berbuka puasa. Ini untuk mengelak kejadian kembung perut atau ketidakhadaman makanan.
  2. Kurangkan pengambilan makanan yang bergoreng dan berlemak.
  3. Kurangkan makanan tinggi gula.
  4. Kurangkan minum minuman berkafein seperti kopi, teh dan air berkarbonat. Minuman ini boleh menghalang penyerapan vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh badan. Ia juga boleh menyebabkan kita kerap membuang air kecil.
  5. Elakkan makanan yang diproses terutamanya yang mengandungi perisa dan pewarna tiruan serta pengawet. Biasanya makanan terproses adalah tinggi garam walaupun tidak terasa masin.
  6. Kurangkan makanan yang terlalu berempah dan pedas.

Selain daripada tips di atas, mengambil makanan tambahan sepanjang berpuasa juga adalah amat digalakkan. Pengambilan suplemen juga dapat membantu meningkatkan tahap kecergasan anda. Antara suplemen yang sangat sesuai untuk aktiviti di bulan puasa adalah Set Shaklee Ramadhan – Detox Pack. Juga dikenali sebagai Set Mighty Gems. Tapi sempena kempen Detox yang diperkenalkan oleh Shaklee. Bulan puasa adalah bulan yang amat sesuai untuk masyarakat kita mengamalkan detix sambil berpuasa.

Set Shaklee Ramadhan – Detox Pack / Set Mighty Gems ini terdiri daripada:-

  • Mealshake berperasa French Vanilla,
  • Energizing Soy Protein atau ESP berperasa Vanilla   
  • Performance Drink atau PD berperasa Oren
  • Lecithin
1. Mealshakes.
Mealshake dapat mengurangkan rasa ketih dalam badan. Mealshake mengandungi multivitamin yang mengandungi 19 vitamin/galian, serat dan protein Ianya mengenyangkan dan memberi tenaga selain dapat mengelakkan sembelit. Amat sesuai untuk diambil oleh seisi keluarga.
 
Mealshake dihasilkan untuk semua golongan bermula daripada bayi, pelajar, kanak-kanak membesar, ibu mengandung, para atlet, pengamal sayuran, orang sakit, orang yang sibuk bekerja atau orang yang selalu mengambil makanan segera.
 
Ianya dapat membantu tumbesaran kanak-kanak dan memberikan daya tumpuan yang baik di samping meningkatkan sistem imun
 
Mealshake kaya dengan serat larut untuk membantu membuang lemak berlebihan. Yang paling penting mealshake dapat memberikan rasa kenyang yang lama.
 
2. ESP Soy Protein Isolate Powder berperisa Vanilla
ESP agak terkenal sebagai energy booster kerana mengandungi Indeks Glisemik yang rendah. Apabila Indeks Glisemik rendah, maka, gula akan dilepaskan secara perlahan-lahan di dalam darah. Keadaan ini sekaligus membolehkan bekalan tenaga berterusan diperolehi oleh tubuh sepanjang hari berpuasa.
Indeks Glisemik yang rendah juga memberikan rasa kenyang yang berpanjangan. Sebab itu tidak terasa lapar sewaktu berpuasa. 
 
ESP juga merupakan Non GMO soy protien yang dapat mengatasi masalah GASTRIK. Untuk breastfeed mother, ESP merupakan salah satu MILK BOOSTER terbaik kerana khasiatnya dapat mengurangkan masalah susu merundum. Paling hebat anda dapay Bonus.! Kulit lebih anjal, tegang dan berseri.
 
3. Performance Drink atau PD berperasa Oren
Performance Drink  mengandungi rumusan ekslusif OptiCarb yang bertindak untuk meningkatkan tenaga otot sebanyak 6 kali ganda, mampu memberikan tenaga serta memelihara sirkulasi bendalir dalam badan. Ianya mengandungi lebih 67% otot glikogen (sumber tenaga)  dan menyediakan tenaga dari 3 jenis karbohidrat dengan segera berbanding minuman sukan yang lain.
 
Performance drink dapat membantu meningkatkan daya ketahanan badan individu dengan memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat, menggantikan air yang hilang.
 
Ia juga dapat membekalkan tenaga dan daya ketahanan fizikal – Ia mengimbangi dan membekalkan elektrolit dalam tubuh dan mengimbangi metabolisma air dalam tubuh anda
 
Selain itu, performance drink juga dapat  encegah penyahhidratan- mengurangkan kehausan sepanjang berpuasa, mencegah dehidrasi, melembapkan kulit dan kelihatan lebih muda. Ia juga dapat mengekalkan paras gula- terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula  darah yang penting bagi tenaga otot.
 
4. Lecithin
Lecithin mengandungi sumber semulajadi daripada kacang soya dimana setiap kapsul mengandungi 520mg lecithin soya, 80mg kolina dan 48mg inositol. Lecithin dapat membantu membakar lemak dan kolestrol dalam badan sepanjang berpuasa, Lecithin juga dapat meringankan sembelit dengan  melembutkan najis dengan cara melembabkan usus dan meleraikan toksin dalam usus. Sebagai tambahan Lecithin dapat meningkatkan daya ingatan dan meringankan stress sepanjang berpuasa.
 
 
Oleh itu, dapatkan vitamin shaklee sekarang untuk meningkatkan lagi tahap kesihatan anda, anak anda dan orang kesayangan anda. Hubungi saya untuk mendapatkan set ini dengan harga JIMAT.!

Anda tahu apa yang terbaik untuk anda~

*Pertanyaan dan pesanan, hubungi mizah.!

FREE CONSULTATION, AFFORDABLE PRICE,
SMS / Whatsapp : 019-9591210 (Ct Hamizah)
Email : hamizah.shaklee@yahoo.com.
Instagram : @hamizah.healthylife
Facebook : Ct Nurul Hamizah (Trusted Shaklee ID)
Page : Ct Hamizah Official Distributor Shaklee