Senaman Ringkas Untuk Kurus


Senaman Ringkas Untuk Kurus

Semua orang nak kurus kan? Termasuk la Cik Jah. Spenjang 31 tahun hidup Cik Jah rasa macam tak pernah kurus je. Haha. Melampau sangat la statement tu. OK. TIPU! Cik Jah start naik badan bila dah kahwin pastu bersalin pulak 2 orang puteri ni. Sejak tu, tak pernah lagi kurus.

.

Cik Jah sekarang berat 62.9 kg (OMG!) dan ketinggian hanya 148cm. Rendah kan?

whatsapp-image-2017-07-27-at-4-43-36-pm-1.jpeg

Disebabkan datang kesedaran untuk hidup secara sihat, Cik Jah sedang berusaha untuk dapatkab balik berat ideal Cik Jah masa belajar dulu. Zaman belajar berat Cik Jah 55kg paling ringan. BMI atas tong je. Ngam-ngam. Kalau tergelincir sikit ke terus masuk kategori OBESITI.

.

Bila dah start balik rutin diet ni, Cik Jah cuba selitkan senaman seminggu paling kurang 2 kali. Kalau dapat buat tiap-tiap hari pun bagus. Takpe. Slow-slow. Bila dah biasa nak buat hari-hari pun boleh.

.

Ok. Meh Cik Jah kongsi cara senaman mudah yang kita boleh buat bagi mereka yang baru mula nak berjinak dengan senaman dan diet sihat.

tips kurus sihat

  1. Aktifkan diri. Kita kena banyak bergerak. Banyakkan berjalan. Teruskan berjalan dan berjalan. Anggap basikal dan motor tidak wujud. Ini senaman paling mudah yang kita boleh buat tanpa perlu menghabiskan wang dan masa.
  2. Sarapan jangan tinggal. Sarapan sangat penting untuk membekalkan tenaga pada tubuh sepanjang hari.
  3. Kurangkan makan dan minum minuman manis. Tapi tambahkan manis dalam senyuman. Baru la nampak lebih manis perwatakan.
  4. Jangan amalkan minuman bergas.
  5. Makan dalam kuantiti yang sedikit tapi kerap. Sebaiknya 6 kali sehari. Pastikan ada 2 heavy meal dalam sehari. Lagi 4 kali tu boleh ambil makanan ringan je.
  6. Makan buah-buahan. Tapi jangan berlebihan. Buah-buahan kan manis.
  7. YOGA. Cik Jah tak pernah beryoga. Haha.
  8. Workout. Tak semestinya nak kena pergi gym atau padang bila nak workout ni. Kat rumah pun boleh la. Cik Jah pun workout kat rumah je. Masak kat dapur dan mengemas rumah pun salah satu cara #supermak workout tau.
  9. Selalu la pantau berat. Tapi jangan sampai obses okey.

Itu antara sedikit tips yang Cik Jah boleh kongsi. Cik Jah nak kongsi juga la macam mana Cik Jah workout di rumah.

.

Sekarang kan teknologi di hujung jari. Kita boleh guna pakai aplikasi YOUTUBE tu. Google je senaman apa yang kita nak. Nanti keluar la berderet-deret cadangan senaman yang sesuai dengan apa yang kita nak. Senang kan?

.

Ni Cik Jah kongsikan salah satu senaman ringkas untuk mereka yang baru nak start workout. Simple je stepnya. Everyone can follow.

.

Bila dah amalkan senaman tu, badan mesti letih dan hilang banyak tenaga. Ha. Cik Jah ada cara nak pastikan badan kekal bertenaga bila bersenam. Kalau korang nak tahu kena tunggu next entri Cik Jah tau.

.

Jangan lupa senaman kalau nak kurus secara sihat dan selamat okey.

 


Dapatkan vitamin shaklee sekarang untuk meningkatkan lagi tahap kesihatan anda, anak anda dan orang kesayangan anda. Hubungi saya untuk mendapatkan set shaklee dengan harga JIMAT.!

*Pertanyaan dan pesanan, boleh hubungi mizah.!

FREE CONSULTATION, AFFORDABLE PRICE,
SID 1256430
Anda tahu apa yang terbaik untuk anda~
SMS / Whatsapp : 019-9591210 (Ct Hamizah)
Email : nuhamizah@yahoo.com.my
Instagram : @cikjah.healthbeauty
Facebook : Ct Hamizah (Trusted Shaklee ID)
Page : Ct Hamizah Official Distributor Shaklee

 

Advertisements

OBESITI MEMPENGARUHI SISTEM IMUNISASI MANUSIA


OBESITI MEMPENGARUHI SISTEM IMUNISASI MANUSIA.!

SISTEM IMUNISASI MANUSIA

OBESITI.

Menurut World Health Organization, pada tahun 2012, lebih daripada 40 juta kanak-kanak dibawah umur 5 tahun mengalami masalah obesiti dan memiliki berat badan yang berlebihan.

Pada tahun 2013, lebih 2.1 bilion penduduk dunia atau 30% daripada populasi dunia mengalamai masalah berat badan dan obesiti melampau.

Obesiti adalah masalah yang serius yang dihadapi di seluruh pelusuk dunia tidak kira negara sedang membangun ataupun sebalinya.

OBESITI & SISTEM IMUNISASI BADAN.

Saintis mendakwa bahawa obesiti boleh melemahkan sistem imunisasi dan kebolehan melawan penyakit. Hasil kajian di Amarika Syarikat telah menemui bahawa obesiti secara umumnya boleh melemahkan ketahanan badan untuk melawan penyakit dan boleh menyebabkan penghidap obesiti itu sendiri menghidap pelbagai pentakit yang serius.

Pengambilan kalori yang berlebihan di dalam pemakanan seharian pula boleh meningkatkan paras gula dan badan dan seterusnya membawa kepada kerosakan ‘oxidative’. Kerosakan ‘oxidative’ ini berkait rapat dengan penyakit Alzheimer, Parkinson dan masalah neurodegenerative yang lain.

did-you-know-logo-new

PENGHIDAP OBESITI MEMPUNYAI:

  • 40% lebih risiko untuk mengalami masalah jantung.
  • 60% lebih risiko untuk menghidap masalah kencing manis, buah pinggang dan hati.
  • 10% lebih risiko untuk mengkodap kanser.
  • 20% lebih risiko untuk mengalami masalah dan kematian berkaitan pernafasan.
  • 37% lebih risiko mengalami masalah lelah dan asma.

Makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari untuk meningkatkan jumlah pengambilan fiber dan anti-oksida dalam badan. Ini bukan sahaja dapat meningkatkan taraf kesihatan, tetapi turut membantu menyuburkan dan meningkatkan sistem imunisasi dengan pengambilan nutrisi yang cukup.

khasiat warna warni makanan

 

BAHAYANYA OBESITI.

Mereka yang mengalami masalah obesiti selalunya mengalami masalah seperti berikut:

  • Sukar bernafas.
  • Sukar mencari pakaian yang sesuai.
  • Sukar berjalan dengan pantas.
  • Sukar mendapat ruang di dalam pengangkutan awam seperti bas, LRT mahupun kapal terbang.

Masalah obesiti yang teruk atau nilai BMI antara 40~45 boleh memendekkaN jangka hayat seseorang sebanyak 8~10 tahun.

Kesimpulannya, untuk jangkamasa yang panjang, obesiti bukan sahaja boleh menjejaskan sistem imunisasi tetapi boleh meningkatkan risiko menghidap pelbagai penyakit berbahaya.

 

Bagaimana ingin mengatasi masalah obesiti ni.? Tukarlah corak pemakanan seharian. Amalkan pemakanan yang seimbang. Minum banyak air masak dan ambil la makanan tambahan atau vitamin yang bersesuaian.

Dapatkan vitamin shaklee sekarang untuk meningkatkan lagi tahap kesihatan anda, anak anda dan orang kesayangan anda. Hubungi saya untuk mendapatkan set ini dengan harga JIMAT.!

*Pertanyaan dan pesanan, hubungi mizah.!

FREE CONSULTATION, AFFORDABLE PRICE,
SID 1256430
Anda tahu apa yang terbaik untuk anda~
More info and to order/join, you may reach me at:

SMS / Whatsapp : 019-9591210 (Ct Hamizah)
Email : nuhamizah@yahoo.com.my
Instagram : @hamizah.healthylife
Facebook : Ct Nurul Hamizah (Trusted Shaklee ID)
Page : Ct Hamizah Official Distributor Shaklee