Cergas dan Bertenaga Sepanjang Berpuasa



Susah kan nak kekal cergas dan bertenaga sepanjang berpuasa? Adalah anda mengalami masalah seperti ini sepanjang bulan puasa? Mengantu? Tidak cergas dan aktif? Selalu keletihan? Bulan puasa tinggal tak sampai sebulan lagi untuk kita semua hadapi. Bulan puasa bukanlah alasan untuk kita lemau dan lesu sepanjang hari. Oh ye.! dah ganti puasa ke semua ni. Sya BELUM.! Tengah gigih ganti sekarang ni.


Tips Kekal Cergas & Bertenaga Sepanjang Berpuasa.


Tahukah anda.? berpuasa sepatutnya dapat meningkatkan tahap kesihatan dan stamina kita. Berikut adalah beberapa panduan untuk korang semua kekal cergas di bulan puasa.

 
  1. Ambil makanan yang berkhasiat iaitu mengandungi karbohidrat, protein, vitamin, mineral serta sedikit lemak semasa bersahur dan berbuka.
  2. Lakukan aktiviti fizikal untuk meningkatkan kadar metabolisma. Waktu yang sesuai untuk melakukan aktiviti fizikal ialah ½ jam sebelum berbuka puasa ataupun selepas makanan yang dimakan hadam.
  3. Minum banyak air terutama air kosong. Ini untuk mengelakkan dehidrasi kerana badan kita memerlukan air yang banyak.
  4. Elakkan mengambil minuman yang berkafein kerana ianya boleh menghalang penyerapan zat-zat makanan oleh badan

Bagaimana Tubuh Mendapat Bekalan Tenaga Sepanjang Berpuasa.?

Bekalan tenaga dalam tubuh terhasil daripada makanan karbohidrat seperti nasi, roti, bubur dan kuih muih. Karbohidrat bertukar menjadi glukos yang disimpan di dalam hati dan otot-otot dalam bentuk glikogen.
Tubuh juga mendapat bekalan tenaga daripada pemecahan protein badan yang membentuk glukos melalui proses glukoneogenesis. Bagaimanapun, proses ini berlaku apabila simpanan karbohidrat habis digunakan oleh tubuh.
Di sinilah juga hikmahnya disarankan melewatkan sahur agar tenaga daripada karbohidrat dapat bertahan lebih lama kerana glikogen daripada karbohidrat cepat diproses oleh tubuh.
Di sini, saya ingin kongsikan tips untuk kekal sihat dan cergas sepanjang berpuasa. Hasil daripada bacaan, terdapat beberapa tabiat makan yang perlu dielakkan. Antaranya termasuklah:
 
  1. Jangan makan berlebihan terutama sewaktu berbuka puasa. Ini untuk mengelak kejadian kembung perut atau ketidakhadaman makanan.
  2. Kurangkan pengambilan makanan yang bergoreng dan berlemak.
  3. Kurangkan makanan tinggi gula.
  4. Kurangkan minum minuman berkafein seperti kopi, teh dan air berkarbonat. Minuman ini boleh menghalang penyerapan vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh badan. Ia juga boleh menyebabkan kita kerap membuang air kecil.
  5. Elakkan makanan yang diproses terutamanya yang mengandungi perisa dan pewarna tiruan serta pengawet. Biasanya makanan terproses adalah tinggi garam walaupun tidak terasa masin.
  6. Kurangkan makanan yang terlalu berempah dan pedas.

Selain daripada tips di atas, mengambil makanan tambahan sepanjang berpuasa juga adalah amat digalakkan. Pengambilan suplemen juga dapat membantu meningkatkan tahap kecergasan anda. Antara suplemen yang sangat sesuai untuk aktiviti di bulan puasa adalah Set Shaklee Ramadhan – Detox Pack. Juga dikenali sebagai Set Mighty Gems. Tapi sempena kempen Detox yang diperkenalkan oleh Shaklee. Bulan puasa adalah bulan yang amat sesuai untuk masyarakat kita mengamalkan detix sambil berpuasa.

Set Shaklee Ramadhan – Detox Pack / Set Mighty Gems ini terdiri daripada:-

  • Mealshake berperasa French Vanilla,
  • Energizing Soy Protein atau ESP berperasa Vanilla   
  • Performance Drink atau PD berperasa Oren
  • Lecithin
1. Mealshakes.
Mealshake dapat mengurangkan rasa ketih dalam badan. Mealshake mengandungi multivitamin yang mengandungi 19 vitamin/galian, serat dan protein Ianya mengenyangkan dan memberi tenaga selain dapat mengelakkan sembelit. Amat sesuai untuk diambil oleh seisi keluarga.
 
Mealshake dihasilkan untuk semua golongan bermula daripada bayi, pelajar, kanak-kanak membesar, ibu mengandung, para atlet, pengamal sayuran, orang sakit, orang yang sibuk bekerja atau orang yang selalu mengambil makanan segera.
 
Ianya dapat membantu tumbesaran kanak-kanak dan memberikan daya tumpuan yang baik di samping meningkatkan sistem imun
 
Mealshake kaya dengan serat larut untuk membantu membuang lemak berlebihan. Yang paling penting mealshake dapat memberikan rasa kenyang yang lama.
 
2. ESP Soy Protein Isolate Powder berperisa Vanilla
ESP agak terkenal sebagai energy booster kerana mengandungi Indeks Glisemik yang rendah. Apabila Indeks Glisemik rendah, maka, gula akan dilepaskan secara perlahan-lahan di dalam darah. Keadaan ini sekaligus membolehkan bekalan tenaga berterusan diperolehi oleh tubuh sepanjang hari berpuasa.
Indeks Glisemik yang rendah juga memberikan rasa kenyang yang berpanjangan. Sebab itu tidak terasa lapar sewaktu berpuasa. 
 
ESP juga merupakan Non GMO soy protien yang dapat mengatasi masalah GASTRIK. Untuk breastfeed mother, ESP merupakan salah satu MILK BOOSTER terbaik kerana khasiatnya dapat mengurangkan masalah susu merundum. Paling hebat anda dapay Bonus.! Kulit lebih anjal, tegang dan berseri.
 
3. Performance Drink atau PD berperasa Oren
Performance Drink  mengandungi rumusan ekslusif OptiCarb yang bertindak untuk meningkatkan tenaga otot sebanyak 6 kali ganda, mampu memberikan tenaga serta memelihara sirkulasi bendalir dalam badan. Ianya mengandungi lebih 67% otot glikogen (sumber tenaga)  dan menyediakan tenaga dari 3 jenis karbohidrat dengan segera berbanding minuman sukan yang lain.
 
Performance drink dapat membantu meningkatkan daya ketahanan badan individu dengan memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat, menggantikan air yang hilang.
 
Ia juga dapat membekalkan tenaga dan daya ketahanan fizikal – Ia mengimbangi dan membekalkan elektrolit dalam tubuh dan mengimbangi metabolisma air dalam tubuh anda
 
Selain itu, performance drink juga dapat  encegah penyahhidratan- mengurangkan kehausan sepanjang berpuasa, mencegah dehidrasi, melembapkan kulit dan kelihatan lebih muda. Ia juga dapat mengekalkan paras gula- terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula  darah yang penting bagi tenaga otot.
 
4. Lecithin
Lecithin mengandungi sumber semulajadi daripada kacang soya dimana setiap kapsul mengandungi 520mg lecithin soya, 80mg kolina dan 48mg inositol. Lecithin dapat membantu membakar lemak dan kolestrol dalam badan sepanjang berpuasa, Lecithin juga dapat meringankan sembelit dengan  melembutkan najis dengan cara melembabkan usus dan meleraikan toksin dalam usus. Sebagai tambahan Lecithin dapat meningkatkan daya ingatan dan meringankan stress sepanjang berpuasa.
 
 
Oleh itu, dapatkan vitamin shaklee sekarang untuk meningkatkan lagi tahap kesihatan anda, anak anda dan orang kesayangan anda. Hubungi saya untuk mendapatkan set ini dengan harga JIMAT.!

Anda tahu apa yang terbaik untuk anda~

*Pertanyaan dan pesanan, hubungi mizah.!

FREE CONSULTATION, AFFORDABLE PRICE,
SMS / Whatsapp : 019-9591210 (Ct Hamizah)
Email : hamizah.shaklee@yahoo.com.
Instagram : @hamizah.healthylife
Facebook : Ct Nurul Hamizah (Trusted Shaklee ID)
Page : Ct Hamizah Official Distributor Shaklee

Advertisements