Senaman Ringkas Untuk Kurus


Senaman Ringkas Untuk Kurus

Semua orang nak kurus kan? Termasuk la Cik Jah. Spenjang 31 tahun hidup Cik Jah rasa macam tak pernah kurus je. Haha. Melampau sangat la statement tu. OK. TIPU! Cik Jah start naik badan bila dah kahwin pastu bersalin pulak 2 orang puteri ni. Sejak tu, tak pernah lagi kurus.

.

Cik Jah sekarang berat 62.9 kg (OMG!) dan ketinggian hanya 148cm. Rendah kan?

whatsapp-image-2017-07-27-at-4-43-36-pm-1.jpeg

Disebabkan datang kesedaran untuk hidup secara sihat, Cik Jah sedang berusaha untuk dapatkab balik berat ideal Cik Jah masa belajar dulu. Zaman belajar berat Cik Jah 55kg paling ringan. BMI atas tong je. Ngam-ngam. Kalau tergelincir sikit ke terus masuk kategori OBESITI.

.

Bila dah start balik rutin diet ni, Cik Jah cuba selitkan senaman seminggu paling kurang 2 kali. Kalau dapat buat tiap-tiap hari pun bagus. Takpe. Slow-slow. Bila dah biasa nak buat hari-hari pun boleh.

.

Ok. Meh Cik Jah kongsi cara senaman mudah yang kita boleh buat bagi mereka yang baru mula nak berjinak dengan senaman dan diet sihat.

tips kurus sihat

  1. Aktifkan diri. Kita kena banyak bergerak. Banyakkan berjalan. Teruskan berjalan dan berjalan. Anggap basikal dan motor tidak wujud. Ini senaman paling mudah yang kita boleh buat tanpa perlu menghabiskan wang dan masa.
  2. Sarapan jangan tinggal. Sarapan sangat penting untuk membekalkan tenaga pada tubuh sepanjang hari.
  3. Kurangkan makan dan minum minuman manis. Tapi tambahkan manis dalam senyuman. Baru la nampak lebih manis perwatakan.
  4. Jangan amalkan minuman bergas.
  5. Makan dalam kuantiti yang sedikit tapi kerap. Sebaiknya 6 kali sehari. Pastikan ada 2 heavy meal dalam sehari. Lagi 4 kali tu boleh ambil makanan ringan je.
  6. Makan buah-buahan. Tapi jangan berlebihan. Buah-buahan kan manis.
  7. YOGA. Cik Jah tak pernah beryoga. Haha.
  8. Workout. Tak semestinya nak kena pergi gym atau padang bila nak workout ni. Kat rumah pun boleh la. Cik Jah pun workout kat rumah je. Masak kat dapur dan mengemas rumah pun salah satu cara #supermak workout tau.
  9. Selalu la pantau berat. Tapi jangan sampai obses okey.

Itu antara sedikit tips yang Cik Jah boleh kongsi. Cik Jah nak kongsi juga la macam mana Cik Jah workout di rumah.

.

Sekarang kan teknologi di hujung jari. Kita boleh guna pakai aplikasi YOUTUBE tu. Google je senaman apa yang kita nak. Nanti keluar la berderet-deret cadangan senaman yang sesuai dengan apa yang kita nak. Senang kan?

.

Ni Cik Jah kongsikan salah satu senaman ringkas untuk mereka yang baru nak start workout. Simple je stepnya. Everyone can follow.

.

Bila dah amalkan senaman tu, badan mesti letih dan hilang banyak tenaga. Ha. Cik Jah ada cara nak pastikan badan kekal bertenaga bila bersenam. Kalau korang nak tahu kena tunggu next entri Cik Jah tau.

.

Jangan lupa senaman kalau nak kurus secara sihat dan selamat okey.

 


Dapatkan vitamin shaklee sekarang untuk meningkatkan lagi tahap kesihatan anda, anak anda dan orang kesayangan anda. Hubungi saya untuk mendapatkan set shaklee dengan harga JIMAT.!

*Pertanyaan dan pesanan, boleh hubungi mizah.!

FREE CONSULTATION, AFFORDABLE PRICE,
SID 1256430
Anda tahu apa yang terbaik untuk anda~
SMS / Whatsapp : 019-9591210 (Ct Hamizah)
Email : nuhamizah@yahoo.com.my
Instagram : @cikjah.healthbeauty
Facebook : Ct Hamizah (Trusted Shaklee ID)
Page : Ct Hamizah Official Distributor Shaklee

 

Advertisements

Rahsia Kulit Cantik Dan Sihat


RAHSIA MENDAPATKAN KULIT CANTIK DAN SIHAT.

healthy and beautiful skin

FAKTOR UTAMA PENYEBAB KULIT TIDAK SIHAT

Kulit yang tidak sihat ada pelbagai faktor. Antara punca kulit muka kelihatan tidak sihat adalah:

  1. Toksin Berlebihan
  2. Badan Kurang Berpeluh
  3. Tabiat makan yang mengandungi MSG yang tinggi
  4. Kurang Minum Air
  5. Memilih Set Penjagaan Kulit yang TIDAK SESUAI
  6. Tidak mengambil Vitamin harian yang CUKUP.

Pernah tak rasa bila makan pelbagai jenis supplement tapi masih tidak memberi kesan? Atau  mengalami masalah jerawat bukan setakat di muka, belakang badan, di tangan atau pun bahu? Pernah alami tak kesan macam ni? Pelbagai usaha untuk hilangkan jerawat dilakukan tapi jerawat tak juga surut. Masih kekal di situ.

Atau

Anda dah makan pelbagai jenis supplement untuk putih, tapi tak juga putih-putih. Kenapa agaknya? Sebenarnya dinding usus kecil dan usus besar anda mengandungi TOKSIN yang sangat banyak. Sebab itu, usus tidak dapat menyerap nutrisi vitamin atau supplement yang anda makan..

Sayang kan? Dah makan banyak, tapi membazir je.. Sebab usus tak dapat nak menyerap nutrisi-nutrisi yang telah diambil itu.

Yang paling membimbangkan, apabila terlalu banyak toksin dalam badan, toksin tersebut tidak boleh dikeluarkan dengan cara yang betul sama ada melalui air kencing atau pun dengan cara membuang air besar. Tetapi, toksin-toksin tersebut dikeluarkan mengikut cara yang abnormal iaitu melalui JERAWAT. Jerawat di muka, peha, lengan, dan belakang badan.

BAGAIMANA CARA UNTUK MEBUANG TOKSIN?

Semestinya DETOX. Detox yang semulajadinya adalah dengan melakukan aktiviti yang mengeluarkan peluh sekurang-kurangnya 1 jam setiap hari. Jika tak suka bersukan macam mana? Kalau yang mengalami asma pula macam mana?

Jangan risau, mudah sahaja. Setiap hari anda cuma perlu amalkan air DETOX.

Cuma campurkan air dan buah-buahan (lemon, epal, strawberry, daun pudina, limau nipis) di waktu malam sebelum tidur. Letak dalam peti sejuk, dan minum pada keesokan harinya. Mudahkan?

Namun, berapakah kos sebiji buah lemon sehari?
Berapa pula kos buah epal setiap hari?
Adakah ia berbaloi?

Sebiji buah lemon yang paling murah pernah jumpa berharga RM1.70/biji

Buah epal pula, paling murah di pasaran berharga RM1.60/biji..

Sebulan dah RM99. Kalau 3 bulan? RM297. Well.. BEAUTY IS PRICEY, kan?

Suka tak makan chips, kerepek, jajan? Kalau malas masak, cakap je kat suami.
JOM MAKAN KFC, MC DONALD, WESTERN FOOD?
Kalau western food yang orang western yang masak, memang sihat. Betul. Tetapi kalau orang kita yang masak? Aduh.! Banyak MSG yang diletak, nak sedap punya pasal. Sampai kering tekak sesiapa yang makan. Betul tak?
Macam mana korang nak tahu dalam makanan tu banyak MSG?

Lepas makan, kita akan rasa dahaga, kerana MSG ni dah meresap air dalam badan kita. Kena pula kita ni yang jenis kurang minum air. Kulit pasti akan menjadi kering. Kusam je. Sedih rasanya,kan?

did-you-know-logo-new
Kulit kering ni boleh menyebabkan kedutan pada wajah sebelum usia sebenar. Sekarang dah tahu dah kenapa ada kawan-kawan mak kita yang maintain muda dan ada yang dah nampak lebih berusia dari umur mereka?
Salah satu faktornya adalah kerana tidak menjaga tabiat dan corak pemakanan dari muda.
Jadi, jangan lupa minum air dengan banyak. 8 gelas sehari. Kurangkan makan makanan yang mengandung MSG yang tinggi. Kalau boleh gantikan MSG dengan pati air carrot ke.
Mudah je nak buat pati air carrot ni, just blend carrot sampai lumat, letakkan air ngam-ngam je. Tapiskan carrot, kemudian simpan pati carrot dalam peti. So nak masak nanti boleh gantikan pati carrot tu sebagai MSG. Cuba lah nanti ye.

BAGAIMANA MEMILIH SET PENJAGAAN KULIT YANG SESUAI?

Mula-mula kita kenal pasti jenis kulit kita. Sama ada KULIT kita itu jenis:-

  1. BERMINYAK?
  2. KERING?
  3. NORMAL?
Untuk Skincare ni,Jadilah penhguna yang BIJAK.! Pilih pencuci muka yang TIDAK MENGANDUNGI BAHAN KIMIA. Cuba dapatkan Produk yang SEMULAJADI. Terutamanya mereka yang mengalami KULIT BERMINYAK & KULIT KERING.

MACAM MANA NAK KENAL SET PENJAGAAN MUKA YANG SEMULAJADI?

Banyak produk yang kita jumpa di ONLINE mendakwa produk mereka adalah dari sumber yang SEMULAJADI. Hakikatnya, bila berhenti dari menggunakan produk tersebut, muka akan mula  berjeragat, muka akan putih dari tangan dan leher. Sebab produk tersebut sebenarnya mengandungi bahan kimia yang tinggi. Sekali gus telah merosakkan pigmen kulit kita. Aduh, Takutnya !

Sila kaji dan selidik betul-betul. Adakah produk tersebut benar-benar semula jadi? Jangan terlalu cepat percaya dengan TESTIMONI EXPRESS dari produk entah sejak bila mula berada dipasaran. Tub-tub dah ada testimoni hasil seminggu, dua minggu.

Produk yang betul-betul SEMULAJADI & SELAMAT akan nampak kesannya setelah penggunaan MINIMUM 6 BULAN. Jadi, jadilah pengguna yang bijak ye dalam memilih SET PENJAGAAN KULIT yang sesuai dengan keadaan kulit wajah kita.

KEPERLUAN VITAMIN PADA KULIT.

Setelah kita amalkan semua yang dibawah:

  1. DETOX,
  2. BERSENAM,
  3. TINGGALKAN MAKANAN YANG MENGANDUNGI MSG TINGGI
  4. PILIH SET PENJAGAAN KULIT YANG SESUAI

Semestinya kita perlukan nutrisi yang lengkap untuk kesihatan kulit kita. Antara vitamin yang paling penting untuk penjagaan kulit harian adalah:

  1. Antioksidan
  2. Protein
  3. Vitamin A
  4. Vitamin C
  5. Vitamin E.
  6. Collagen

did-you-know-logo-new

Collagen pada lapisan kulit dalam badan kita ni, akan mulai BERKURANG bermula umur 25 Tahun. Awal kan? Ingatkan umur 50 baru muka kita berkedut.

Kesimpulannya:
  • Selalu DETOX dan amalkan gaya hidup yang sihat
  • Pilih set penjagaan kulit yang SEMULA JADI
  • Amalkan VITAMIN nutrisi yang terbaik untuk kesihatan kulit

Mula-mulanya sekali  DETOX usus kecil dan usus besar, menggunakan ALFALFA dan HERBLAX Shaklee,

set detox shaklee

Ianya jauh lebih JIMAT!

Anda cuma perlu belanjakan RM 122 untuk tempoh 3 bulan.. (RM1.36 / sehari).
Berbanding dengan pembelian buah-buah DETOX yang bernilai RM297 untuk tempoh 3 bulan.. Detox dengan HERBLAX pulan cuma 2 kali seminggu.. memang JIMAT !

Betul tak?

Untuk Set Penjagaan Kulit pula. Ia sangat penting ye? Sila kenal pasti terlebih dahulu jenis kulit anda.
Contohnya untuk kulit KERING. amalkan ENFUSSELLE HYDRATING by Shaklee.
set dry skin shaklee
Untuk Kulit Berminyak, amalkan ENFUSSELLE OILY SET by Shaklee.
set oily skin shaklee
KULIT NORMAL dan COMBINATION SKIN, Kadang kering dan kadang Berminyak. Boleh cuba NUTRIWHITE SET by Shaklee.
WhatsApp Image 2017-05-07 at 1.56.20 PM
Selain itu, amalkan VITAMIN-VITAMIN tertentu untuk membekalkan nutrisi yang LENGKAP untuk Kesihatan Kulit.
  1. Cinch Shake (untuk sumber protein) by Shaklee
  2. Collagen Powder by Shaklee
  3. Sustain Release Vitamin C by Shaklee
  4. Vitamin E Complex by Shaklee (untuk Kulit Kering)

*jika anda mengalami masalah KULIT BERMINYAK, boleh gantikan dengan GARLIC COMPLEX.

Garlic ni antibiotik semulajadi. Serius, lepas makan garlic, kulit lagi lawa. Jerawat semakin laju menghilang sekelip mata. Kan garlic membantu dalam memastikan darah mengalir dengan baik. Ia memang akan memberi kesan satu badan termasuklah kecantikan.

KENAPA PERLU MEMILIH SHAKLEE SEBAGAI SET KESIHATAN KULIT ?

Ia kerana keberkesanannya yang siyakini. Shaklee mempunyai kajian saintifiknya yang tersendiri dan ianya memiliki LANDMARK STUDY yang NYA dan TERBUKTI.

Produk SHAKLEE ini adalah SEMULAJADI, SELAMAT dan BERKESAN. Sememangnya tidak dapat disangkalkan lagi.

Jadilah pengguna yang BIJAK.

Lagi pun, semua produk Shaklee sangat JIMAT dan SELAMAT..

Dapatkan vitamin shaklee sekarang untuk meningkatkan lagi tahap kesihatan anda, anak anda dan orang kesayangan anda. Hubungi saya untuk mendapatkan set ini dengan harga JIMAT.!

*Pertanyaan dan pesanan, hubungi mizah.!

FREE CONSULTATION, AFFORDABLE PRICE,
SID 1256430
Anda tahu apa yang terbaik untuk anda~
More info and to order/join, you may reach me at:

SMS / Whatsapp : 019-9591210 (Ct Hamizah)
Email : nuhamizah@yahoo.com.my
Instagram : @hamizah.healthylife
Facebook : Ct Nurul Hamizah (Trusted Shaklee ID)
Page : Ct Hamizah Official Distributor Shaklee

Bolehkah Kanak-Kanal Minum ESP Shaklee


Ramai yang ambil ESP Shaklee tapi teragak-agak atau was-was sama ada ESP Shaklee ni boleh diambil bersama-sama dengan anak-anak atau tak..

Boleh. ESP ni sesuai seisi keluarga termasuk kanak-kanak kerana ESP dapat membantu dalam proses tumbesaran kanak-kanak yang sempurna. TETAPI kanak-kanak di bawah umur 1 tahun adalah tidak di galakkan kerana pada waktu itu susu ibu adalah pilihan yang terbaik..!

BERAPA BANYAK PROTEN YANG DIPERLUKAN BADAN?
  • 1-3 tahun : 16.5g protein/day
  • 4-6 tahun : 25g protein / day
  • 7-14 tahun : 31.5g protein per day
  • 15-18 tahun (male) : 44g protein per day
  • 15-18 tahun (female) : 40g protein per day
  • 18+ tahun : 45g protein per day
  • 19+ (male) : 54g protein per day
  • 19+ (female) : 44g protein per day
  • Pregnant : 30g protein per day
  • Lactating : 20g protein per day
  • Althlete : 62.5-100g protein per day
sumber : freefoodfreedom.com



Berdasarkan jadual diatas, kanak-kanak perlukan 16.5g protein setiap hari. Jadi, kanak-kanak boleh minum esp shaklee sebab 1 hidangan ESP shaklee (3 sudu besar) bersamaan dengan 14g protein sahaja. 


Namun begitu, ibu-ibu disarankan untuk membekalkan supplemen tambahan yang lebih sesuai untuk anak-anak iaitu Mealshake, Omega Guard, Chewable Vita C, Lecithin.

1 ESP UNTUK 1 KELUARGA

FREE CONSULTATION,
AFFORDABLE PRICE,
(✿◠‿◠) SID 1256430 (Hamizah)
Anda tahu apa yang terbaik untuk anda~
Page : https://www.facebook.com/CtHamizahShaklee

nuffnang_bid = “3ae0e997729578f45be5b2c331feec9b”; document.write( “

” ); (function() { var nn = document.createElement(‘script’); nn.type = ‘text/javascript’; nn.src = ‘//eccdn1.synad3.nuffnang.com.my/lr.js’; var s = document.getElementsByTagName(‘script’)[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

{ SHAKLEE } CARA MINUM ESP SHAKLEE DENGAN BETUL


SIAPA DAH JATUH CINTA DENGAN ESP???
haa yang dah cuba mesti jatuh cinta dengan ESP ni kan?
saya pun jatuh cinta juga…hehe
i lap u,u lap me lah ESP..
tapi, ada yang mengeluh kata macam mana nak jatuh cinta, nak bancuh pun tak tau macam mana…sabar ye…ni nak kongsi dengan anda semua macam mana cara pengambilan yang betul untuk ESP ni supaya semua orang boleh cuba dan jatuh cinta dengannya…menarik bukan?

Tips ESP
  • Jangan bancuh dengan air panas, air kafein atau air berkarbonat sebab boleh hapuskan nutrisi
  • Jangan ambil lebih dari 3 sudu sehari kerana ini akan membebankan ginjal
  • Gunakan tumbler atau shaker untuk menggoncang bancuhan ESP untuk lebih mudah larut. Kalau guna sudu sahaja, nanti tak semua yang larut, jadi berketul-ketul


banyak cara sebenarnya boleh bancuh ESP ni..mudah sahaja…

CARA PENGAMBILAN ESP SHAKLEE:
1. bancuh 3 sudu besar ESP bersama air kosong atau campur ke dalam minuman kegemaran anda. 
2. Kalau rasa 3 sudu besar tu pekat sangat, boleh bancuh sikit2. (Pagi bancuh 1 sudu besar, tengahari 1 sudu besar dan sebelum tidur 1 sudu besar lagi. yang penting ESP ni MAKSIMUM 3 sudu besar sehari…jangan ambil lebih tau..


KENAPA TAK BOLEH LEBIH?
kita kan disuruh untuk bersederhana dalam apa jua yang kita ambil..walaupun ianya sesuatu yang baik dan menyihatkan,tapi kalau ambil lebih akan memudaratkan…nasi pun kalau ambil lebih akan memudharatkan kesihatan kita kan?

ESP ni protein,protein kalau diambil secara berlebihan akan membebankan buah pinggang kita…sebab tu maksimum 3 sudu besar ja sehari ya…

kalau ada orang kata “ha aku minum ESP 10 sudu sehari takda masalah pun…tak sakit buah pinggang pun??” ha takpa,biar kat dia, dia jaga badan dia, kita jaga badan kita…sihat atau sakit ALLAH yang tentukan,ambil ikut seperti yang disarankan ya…

NAK CAMPUR DENGAN AIR APA?
Boleh bancuh dengan air kosong ja, kadang-kadang campur dengan oren sunquick..macam-macam air boleh campur, janji air tu takda kafein…jangan la campur dengan kopi ke, nescafe ke, teh ke haa tu tak boleh la..
nak campur dengan susu rendah lemak, ribena, oren, sirap, susu anmum, nesvita 3 in 1, tropicana twister, milo, horlicks semua pun boleh…

kalau ada performance dengan mealshake kat rumah boleh bancuh skali denga ESP ni,fuhhh sedap wooooo…

nak lagi berkhasiat boleh tambah madu asli dalam ESP tu ya…

ni cara shake ESP ngan super extra cold milo…sedap sangat tau…saya pernah jugak try ngan air Tropicana Twister.

haa nak buat smoothie pun boleh tau…nak resepi????meh nak bagi..

RESEPI SMOOTHIES TERBAIKKK!
ramuan:
-1/2 cawan susu tanpa lemak
-1/2 cawan yogurt asli tanpa lemak
-1/2 cawan frozen banana,kupas pastu potong ye atau kalau tak suka pisang boleh ganti dengan buah lain yang anda suka
-2 sudu ESP/mealshake
-1 setengah sudu flaxseed
-1 sudu teh madu asli
-1/2 cawan frozen strawberry

cara nak buat:
mudah ja,kisar ja semua bahan di atas tu sampai jadi smooth gituu…hehe…
dan sedia untuk di makannnn..

untuk pastikan ESP ni berkesan dengan lebih optimum,anda perlu minum 3 L air sehari….air sangat penting tau,air ni akan bantu membuang semua toksin dalam badan…bila badan dah tak bertoksin barulah supplement dapat diserap dengan baik…

jadi…jom la kita ber-ESP…terbaikkk…yang penting ianya selamat,non-GMO,100% semulajadi dan HALAL semestinya..
jadi,boleh amalkan untuk jangka masa panjang tanpa was2 ye..hehe
jangan lupa mohon pada ALLAH supaya Allah memberkati segala apa yang kita makan dan amlkan…insyaallah bila ALLAH izinkan,kita kan dapat merasakan kesan yang sangat membanggakan bila kita amalkan ESP ni secara konsisten..insyaallah..

(✿◠‿◠) SID 913825
Anda tahu apa yang terbaik untuk anda~
Page : Ct Hamizah Official Distributor Shaklee
SMS/WhatsApp : 019-9591210

nuffnang_bid = “3ae0e997729578f45be5b2c331feec9b”; http://synad2.nuffnang.com.my/j.js